Boerderij voor de toekomst.

In de toekomst kijken is moeilijk maar dat er dingen gaan veranderen is zeker. Deze documentaire "a farm for the future", heeft me een andere kijk op voedsel en het verbouwen ervan gegeven. Ik heb hem tijdens mijn studie gezien en was één van de redenen dat ik ben gestart ben met Simple Food. 

 

Duidelijk mogen zijn dat bijna alles doordrenkt is met fossiele brandstoffen. Petrochemische kunstmest en pesticide, bijna alle geneesmiddelen en farmaceutische producten, praktisch al onze kleren, energie, gas, licht, transport, alle bouwmaterialen. 

Onze beschaving is gebouwd op de opslag van koolstof in de bodem van miljoenen jaren geleden. Dat zijn we nu in 150 jaar aan het gebruiken en dan is het op?  

Quiche met spruitjes en tamme kastanjes

bron: mergenmetz.nl

500-750 gr spruitjes, schoongemaakt en kort voorgekookt; 
flink bosje salie;
2 uien, gesnipperd;
2 tenen knoflook, fijngesneden;
250 gr ricotta;
3 eieren;
250 gr tamme kastanjes (voorgekookt); scheut melk; peper & zout; deeg voor hartige taart smaakvolle kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 200-2000 C.

Wij hebben een quicheschaal gebruikt. In het deeg zit voldoende olie, de geglazuurde schaal hoeft niet nogmaals te worden ingevet. Dat kan bij een springvorm anders zijn. U kookt, dus u beslist of u nog een lik boter of olie aan de binnenkant van de vorm smeert.

De spruitjes kort voorkoken, ze moeten beet houden. Sommige mensen zeggen: als ze bij het koken beginnen te ruiken, dan afgieten - en koud naspoelen, om doorgaren te stoppen. Wij houden ervan net voor dit moment te zijn. Het is dus een minutenkwestie.

Deeg voor hartige taart: zie hier (rechter variant). Rol het deeg uit tot een lap van de juiste grootte en bekleed de quichevorm ermee. Bak die een kwartier of zo in de oven voor.

Smoor/fruit de ui en knoflook glazig in een koekenpan met wat olie.

Ondertussen mengt u de ricotta met de eieren en verdunt dit met wat melk. Tot een gietbaar beslag. Voeg er wat peper en zout aan toe. De saliebladeren snijdt u grof en mengt dit door het beslag. Net als de gefruite ui en knoflook.

Haal de quichevorm uit de oven. Meng de spruiten met het beslag en giet dit in de quichevorm. Werk het zo uit dat het mooi in een laag verdeeld is en duw de tamme kastanjes ertussen. Het fraaist is het als het volledig dicht aaneengesloten is.

Zet gedurende een minuut of twintig terug in de oven. Haal er uit om de kaas erover te strooien en zet nog even terug.

Aardperen

Niet veel mensen kennen 'm: de aardpeer. Een knolgewas uit de familie van de composieten waar ook de zonnebloem en de margriet toebehoren. Ok, ik geef toe hij ziet er niet heel aantrekkelijk uit, klein en knoestig, maar de smaak is des te beter!
Bovendien is de aardpeer een gemakkelijke plant; je plant hem één keer in het vroege voorjaar en vanaf dan kun je ieder najaar oogsten totdat de vorst in de grond zit. Sommige mensen vinden het een woekeraar, maar waarom? De aardpeer kun je lang onder de grond bewaren, is niet vatbaar voor ziektes en is heel gezond voor je. Dus, hoe meer je er van hebt hoe beter toch?

jerusalem_artichoke_16x9.jpg

Van de aardpeer eet je de knollen die onder de grond zitten. De knollen hebben een grillig oppervlak en daardoor kan het een behoorlijk karwei zijn om de knollen schoon te maken. Gelukkig bestaan er ook rassen die minder 'rimpelige' knollen geven, zoals de Fuseau Rose en de Canadese aardpeer. Dit scheelt nogal wat schoonmaakwerk van de knollen én de keuken!

Het eten van (al dan niet rauwe) aardperen draagt bij aan een gezonde darmflora en een goede botdichtheid. Bovendien houdt het je suikerspiegel op peil. Dit laatste komt door het stofje inuline die in de aardpeer zit. Deze koolhydraat kunnen wij mensen niet verteren, waardoor het bloedsuikerspiegel niet omhoog kan schieten. Ideaal voor diabetici! 

De aardpeer in de keuken
Hoewel de aardpeer geen schoonheidsprijs verdiend is het niet nodig om 'm te schillen. Schoonmaken met een borsteltje is voldoende. Aardperen kun je rauw eten in een salade, maar ook koken, bakken, frituren of gratineren is mogelijk en lekker!

Zin gekregen om de keuken in te duiken?

Hier een recept overheerlijke Aardpeer-Venkelsoep!

Aardperen-venkelsoep
(genoeg voor 2 personen)

1 el boter of olie
250 g venkel
150 g aardpeer
2 tenen knoflook
1 kleine ui
peper (naar smaak)
zout (naar smaak)
1 dl slagroom of (ongezoete) sojaroom
evt gehakte hazelnoten

Snijdt de knoflook, de uien en de venkel. Houdt wat groen apart voor de garnering. Borstel de aardperen schoon onder de kraan en snijdt ze klein.

Fruit de knoflook, ui, aardperen en venkel een paar minuten in de boter en blus het geheel af met ongeveer 1,5 liter water. Kook het in 12 minuten gaar en pureer het daarna met de staafmixer. 

Breng op smaak met peper en zout en maak af met room.

Variatietip: gebruik gehakte amandelen als garnering!

Wildplukken

Wildplukken, het lijkt zo gemakkelijk maar dat is het niet. Het is nog een hele klus om planten te herkennen of te 'de-ter-mi-ne-ren' zoals dat zo mooi heet. En niet alleen dat. Het frustreert soms ook. Als je voor de zoveelste keer met een plantje in je hand staat, en je tegelijkertijd het grote vraagteken boven je hoofd voelt op komen bijvoorbeeld. Al helemaal als je, zoals in mijn geval, graag indruk wilt maken op de leraar. Maar naast frustratie is er vaak ook het gelukzalige moment wanneer je wel een nieuwe plant herkent of als je dat éne plantje wel op naam hebt kunnen brengen. 

Wanneer je dan de wildgeplukte buit als een kunstwerkje op je bord ziet liggen is het feest compleet. Een lekker drankje erbij en je voelt je koning te rijk!

Zou je ook een keer willen wildplukken en de oogst willen bereiden én proeven?
Mail dan naar info@simple-food.nl