Aardperen

Niet veel mensen kennen 'm: de aardpeer. Een knolgewas uit de familie van de composieten waar ook de zonnebloem en de margriet toebehoren. Ok, ik geef toe hij ziet er niet heel aantrekkelijk uit, klein en knoestig, maar de smaak is des te beter!
Bovendien is de aardpeer een gemakkelijke plant; je plant hem één keer in het vroege voorjaar en vanaf dan kun je ieder najaar oogsten totdat de vorst in de grond zit. Sommige mensen vinden het een woekeraar, maar waarom? De aardpeer kun je lang onder de grond bewaren, is niet vatbaar voor ziektes en is heel gezond voor je. Dus, hoe meer je er van hebt hoe beter toch?

jerusalem_artichoke_16x9.jpg

Van de aardpeer eet je de knollen die onder de grond zitten. De knollen hebben een grillig oppervlak en daardoor kan het een behoorlijk karwei zijn om de knollen schoon te maken. Gelukkig bestaan er ook rassen die minder 'rimpelige' knollen geven, zoals de Fuseau Rose en de Canadese aardpeer. Dit scheelt nogal wat schoonmaakwerk van de knollen én de keuken!

Het eten van (al dan niet rauwe) aardperen draagt bij aan een gezonde darmflora en een goede botdichtheid. Bovendien houdt het je suikerspiegel op peil. Dit laatste komt door het stofje inuline die in de aardpeer zit. Deze koolhydraat kunnen wij mensen niet verteren, waardoor het bloedsuikerspiegel niet omhoog kan schieten. Ideaal voor diabetici! 

De aardpeer in de keuken
Hoewel de aardpeer geen schoonheidsprijs verdiend is het niet nodig om 'm te schillen. Schoonmaken met een borsteltje is voldoende. Aardperen kun je rauw eten in een salade, maar ook koken, bakken, frituren of gratineren is mogelijk en lekker!

Zin gekregen om de keuken in te duiken?

Hier een recept overheerlijke Aardpeer-Venkelsoep!

Aardperen-venkelsoep
(genoeg voor 2 personen)

1 el boter of olie
250 g venkel
150 g aardpeer
2 tenen knoflook
1 kleine ui
peper (naar smaak)
zout (naar smaak)
1 dl slagroom of (ongezoete) sojaroom
evt gehakte hazelnoten

Snijdt de knoflook, de uien en de venkel. Houdt wat groen apart voor de garnering. Borstel de aardperen schoon onder de kraan en snijdt ze klein.

Fruit de knoflook, ui, aardperen en venkel een paar minuten in de boter en blus het geheel af met ongeveer 1,5 liter water. Kook het in 12 minuten gaar en pureer het daarna met de staafmixer. 

Breng op smaak met peper en zout en maak af met room.

Variatietip: gebruik gehakte amandelen als garnering!