The lazy man's garden

Simple Food legt haar tuinen aan volgens een bepaald ontwerpprincipe. Dit ontwerpprincipe heet permacultuur. Toen wij het woord voor het eerst hoorden, dachten we: 'Perma watte?'.  Het was voor ons niet duidelijk wat het was en het klonk verre van uitnodigend. Bij dit woord stelden wij ons niet een prachtige, weelderige, kleurrijke tuin voor!

Later bleek dat wij niet de enige waren; de meeste mensen die wij vertellen over permacultuur, trekken hun wenkbrauwen op en kijken ons vragend aan. Dat is zo jammer, want met permacultuur creëer je niet alleen een tuin die mens- én diervriendelijk is, het is ook nog eens een veel gemakkelijkere manier van tuinieren! 

overvloed kopie.png

Oorsprong

Er is ooit iemand geweest die heeft bedacht: 'Laten we het woord letterlijk vertalen uit het engels.' Permacultuur kent namelijk zijn oorsprong in Australië en heet daar permaculture. Het is een samenvoeging van het woord permanent agriculture, oftwel permanente agricultuur. Allemaal woorden die misschien nog meer vragen op roepen dan antwoorden. 

Waar het eigenlijk om draait is dat je een stuk land op zo'n manier inricht, dat je er zo min mogelijk aan hoeft te doen. Dussssss.....Geen rijen met dezelfde planten? Geen zwarte aarde? Geen bestrijdingsmiddelen? Niet spitten? Nee, niet nodig!
Nergens in de natuur zie je rijen met dezelfde gewassen en zwarte aarde. Waarom niet?
Omdat dat niet werkt! Want blijft je aarde zwart? Blijft je aarde vruchtbaar? Heb je geen last van plaaginsecten of ziekten? Nee! Wanneer je op die manier werkt voer je constant een strijd tegen de natuur en geloof ons, die ga je noóit winnen.

figure2.jpg

Wat werkt er dan wel? Samenwerken! Want waarom moeilijk dan als het samen kan?
Wanneer je samenwerkt met de natuur, zal het tuinieren gemakkelijker gaan. Dan pluk je als mens je vruchten én plukt de natuur zijn vruchten. 

Hoe? Waar het in het kort op neerkomt is dat je de bodem bedekt, veel verschillende soorten gewassen plant, welke allemaal door elkaar heen staan, hoogteverschillen creëert, geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt en nestgelegenheid biedt voor dieren.
Er zijn vele boeken geschreven over permacultuur en natuurlijk tuinieren. Het is dan ook moeilijk om hier in twee zinnen samen te vatten wat het precies in houdt. De ambitie is wel dat deze informatie hier terug te lezen zal zijn, want net als de natuur zal deze website ook groeien!

Permaculture-Garden.jpg